Al 50 jaar een liefdevol thuis

“Vraag je mij in vijf woorden wat Swinhove voor mij betekent dan zeg ik, bewoners, liefde, geborgenheid, met en voor elkaar”. Het kost Hannie Pellikaan geen enkele moeite haar hart te laten spreken. Haar collega Ageeth Zagwijn laat dezelfde passie horen, “Swinhove is voor mij als een tweede familie”, zegt zij, “als je hier als jong meisje bent begonnen en de ontwikkeling van heel klein naar heel groot hebt meegemaakt dan voel je je in alles met Swinhove verbonden”.

Het is de locatie Swinhove aan de Plantageweg waar Hannie en Ageeth samen al 81 werkende jaren lief en leed delen. Swinhove met haar warme wat dorpse cultuur, waar vriendschappen voor het leven worden gesloten en vreugde en smart zich afwisselen. Dit Swinhove viert tussen 1 juli en 1 oktober a.s. haar 50-jarig bestaan.

“Eigenlijk is eind oktober de officiële datum”, legt Martine van der Vlies uit. Zij is manager bedrijfsvoering bij de Swinhove Groep, “in die periode werd in 1972 de opening verricht door de toenmalige Commissaris van de Koningin, de heer M. Vrolijk. Een verzorgingshuis, personeelsflat en een verpleeghuis waren klaar voor gebruik. En hoe bijzonder is het dan dat het pand er nog steeds zo geweldig bij staat”, gaat Martine verder, “het fundament van het gebouw daar mankeert niks aan, haar bouwkundige staat is nog steeds heel goed. Neemt niet weg dat wij nu na 50 jaar wel kijken of er aanpassingen nodig zijn. In september starten wij daarom een traject om te onderzoeken wat qua ontwikkeling de mogelijkheden zijn. Aan de locatie zal het niet liggen, glimlacht zij, “Swinhove is immers een pracht plek met haar groen, de vijver, haar ruimte en haar diversiteit. Ja, Swinhove is met recht een begrip in Zwijndrecht en de regio”.

Hannie en Ageeth halen vervolgens warme herinneringen op. “Ik weet nog hoe ik hier in 1979 binnen kwam”, vertelt de laatste. “Wij hadden hier toen nog een grote keuken waar voor iedereen gekookt werd en geloof mij, het was gewoon eten wat de pot schaft”.

“Ik had het gehad met school”, neemt Hannie het gesprek over, “waarop mijn moeder vond dat ik voorlopig maar eens een jaar moest werken. Ik trof het direct met het team en ik had zulke lieve collega’s, dat ik mijn moeder vroeg of ik niet mocht blijven. Zo zie je dat een jaartje ondertussen 39 jaar geworden is”. “En een lol dat wij hadden met die de oude mensen”, zegt Ageeth schaterlachend, “die keren dat wij achter elkaar aanzaten in de gangen met de brandslang en dan het pannenkoeken bakken in de nachtdienst. Het was zo’n mooie tijd”. “Als ik jullie zo hoor praten dan geniet ik van de passie die in jullie verhalen doorklinkt”, reageert Martine, “Jullie hebben beiden zo ontzettend het hart op de goede plek voor onze organisatie. Zoveel meemaken en je zo voor duizend procent inzetten, complimenten. Hannie en Ageeth, het is jullie lifestyle en liefde voor Swinhove”.

“Swinhove 50 jaar, dat gaat gevierd worden! Dat doen wij drie maanden lang, van juli tot oktober”, vertelt Martine, “dat betekent drie maanden lang tal van leuke dingen en activiteiten voor onze cliënten en hun naasten, onze medewerkers en onze vrijwilligers. Iedereen wordt meegenomen en ook onze andere locaties vieren het feest van de locatie Swinhove mee. De feestelijkheden starten op 7 juli a.s. met de officiële opening van de tentoonstelling ‘Foto’s van Swinhove van 1972 tot heden’, door burgemeester Hein van der Loo en onze bestuurder Lilian Bouman. De festiviteiten eindigen dan op 1 oktober a.s. met een knal van een eindfeest”.

Martine kijkt enorm uit naar de komende maanden en herhaalt het nog maar eens, “50 jaar Swinhove betekent voor ons als organisatie, terugkijken op de historie en doorgaan met de zorg volgens onze kernwaarden: hartelijkheid & nabijheid, respect &integriteit, veiligheid en leren & verbeteren”.